ΠΑΤΡΑ

Η περιοχή της Πάτρας κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι σήμερα . Το όνομα της το πήρε από τον άρχοντα Πατρέα ,ο οποίος το 1082 π.χ ένωσε σε μια πόλη τους οικισμούς της περιοχής , Αρόη , Άνθεια και Μεσάτιδα . Η πόλη διαθέτει αρχαιολογικούς – ιστορικούς χώρους αξιοθέατα , όπως το Αρχαίο Ωδείο , το κάστρο του Ρίου , το Φρούριο ,τη Πλατεία Υψηλών Αλωνίων , το Ναό του Αγίου Ανδρέου,Θέατρο Απόλλων…Το Αρχαίο Ωδείο λέγεται για Ρωμαϊκό Ωδείο , γιατί κτίστηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια,στο τέλος του 1ου αι. π.χ .Αποκαλύφθηκε το 1889 κατά τη διάρκεια εκσκαφής για εξαγωγή χώματος .Σήμερα το Ωδείο παραχωρείται από την Αρχαιολογική Εφορία για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις κατά τη θερινή , κυρίως περίοδο. Η χωρητικότητα του είναι περίπου 2.000 θέσεις θεατών .

-Το Φρούριο έχει κατασκευασθεί τον 13ο αι. από τους Φράγκους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν ως υλικό μάρμαρα και άλλα είδη αρχαίων ναών. Το Φρούριο περιέβαλλε τάφρος. Σε αυτό λειτούργησε διοικητήριο και φυλακή και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

-Το Κάστρο του Ρίου ευρίσκεται σε μικρή απόσταση από την πόλη. Χτισμένο από τους Τούρκους τον 15ο αι. περιβάλλεται από τάφρο κι έχει μήκος 310 μέτρα και πλάτος 80 μέτρα.

Οι Ενετοί τον 17ο αι.πρόσθεσαν πύργους.

Ο ναός του Αγίου Ανδρέου άρχισε να κατασκευάζεται στις αρχές του αιώνα μας και είναι από τους πιο μεγαλοπρεπείς ναούς της Ορθοδοξίας, χωρητικότητος 8.000 ατόμων. Έχει μήκος 60 μέτρα. πλάτος 52 και ύψος 48 μέτρα. Στο ναό φυλάσσεται η Τιμία Κάρα του Πρωτοκλήτου.

 

-Μέσα στην πόλη της Πάτρας

υπάρχουν πολλά αξιόλογα νεοκλασσικά κτίρια, μάρτυρες μιας μεγάλης για την πόλη οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητος.

-Στην Πάτρα σήμερα έχει ξεκινήσει μια σειρά από έργα που ετοιμάζουν την πόλη για την νέα χιλιετία, όπως η περιμετρική εθνική οδός, το νέο λιμάνι και η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου.

Κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση της πόλεως των Πατρών είναι το Καρναβάλι.

Το Καρναβάλι το μεγαλύτερο χειμερινό, πολιτιστικό γεγονός της Ελλάδος, έχει ιστορία πάνω από 160 χρόνια. Αναπτύχθηκε στην πόλη των Πατρών την περίοδο της οικονομικής της άνθισης, ως εμπορικού & ναυτιλιακού κέντρου της Μεσογείου.

Η Γεωγραφική της θέση " ΠΥΛΗ ΣΤΗ ΔΥΣΗ " επηρέασε & ως έναν βαθμό διαμόρφωσε τον πολιτιστικό της χαρακτήρα.

Το Πατρινό Καρναβάλι, επηρεασμένο από τις Μεσογειακές Καρναβαλικές εκδηλώσεις, όπως αξιοποιήθηκαν από την έμπνευση & την φαντασία των Πατρινών, έχει εξελιχθεί σ' ένα από τα σημαντικώτερα Καρναβάλια της Ευρώπης.

Μια παράδοση που τόσο δεμένη & τόσο αξεχώριστα συνυφασμένη με τη ζωή της πόλης όπου τα μεγάλα γεγονότα της Πάτρας προσδιορίζονται με τα καρναβάλια και οι ατομικές μνήμες των κατοίκων ανανατρέχουν σ' αυτά.

Μια παράδοση που αναπτύσσεται ανανεωμένη & δημιουργική δεν συντηρεί απλώς κάποια έθιμα αλλά με εκρηκτικό δυναμισμό γεννά νέες εκδηλώσεις, καινούργιες ιδέες, νέες μορφές αυξάνοντας ολοένα την απήχησή της.

Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός, γνήσια λαϊκό, με πηγαίο αυθορμητισμό, αβίαστη συμμετοχή & μαζικότητα. Ξετυλίγεται για εβδομάδες στο κέντρο & τις συνοικίες της πόλης, σε δημόσιες εκδηλώσεις & σε ιδιωτικές συναναστροφές.

 

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ